El jutjat de lo social núm. 10 de Barcelona dóna la raó a la CNT en considerar que, d’una banda, el contracte temporal fet al treballador havia de ser en realitat indefinit, i de l’altra, que la finalització de la relació laboral implica la vulneració de dos principis fonamentals de rang constitucional.

El treballador va ser contractat per RACC Serveis Mèdics S.A. l’any 2013 amb un contracte temporal. Com els ha vingut passant a molts/es dels seus companys/es, cada sis mesos, o bé se li prorrogava el contracte, o bé se li’n feia un de nou concatenat amb l’anterior, sempre sota la modalitat temporal d’eventual per circumstàncies de la producció.

L’abril de 2015 es va constituir als serveis mèdics del RACC la secció sindical de la CNT, sumant-se així a la secció que aquest sindicat ja tenia constituïda a la central d’alarmes (Acaservi S.A.). La precarietat contractual no el va frenar per a ser-ne el delegat, i per a comunica-ho de manera immediata a l’empresa. Des de llavors, la secció sindical ha mantingut una fructífera activitat reivindicativa, aconseguint millores en les condicions laborals. A més, el juny de 2015 va presentar una demanda contra el RACC en la que reclamava, entre altres aspectes, que se li reconegués el contracte com a indefinit. La resposta de l’empresa fou la de no renovar el contracte amb el treballador, que va finalitzar el passat 30 de novembre de 2015.

Arrel de la finalització de la relació laboral, el treballador va presentar una nova demanda contra el RACC, en la que sol·licitava la readmissió al seu lloc de feina, en entendre que la decisió de l’empresa amagava una represàlia per la seva activitat sindical, ja que fins a la constitució de la secció sindical, els contractes s’havien anat prorrogant sense problemes.

La reivindicació no es va limitar als jutjats, sinó que la CNT va decidir obrir conflicte contra el RACC, realitzant accions de protesta arreu de l’Estat Espanyol. El treballador va rebre també el suport d’una bona part dels seus companys/es de feina, suport expressat de múltiples maneres, entre altres, portant samarretes al lloc de feina en les que es reclamava la seva readmissió.

El judici es va celebrar el passat 25 d’abril de 2016 al Jutjat Social núm. 10. La recentment notificada sentència dóna la raó a la CNT en entendre que el contracte temporal estava fet en frau de llei, de manera que havia de ser considerat com a contracte indefinit. Sent així, no es tractava d’una no renovació de contracte, sinó d’un acomiadament, que el jutge considera que és nul, per haver vulnerat el RACC amb la seva decisió dos drets fonamentals de rang constitucional: la llibertat sindical, reconeguda a l’art. 28, i la tutela judicial efectiva, a l’article 24. La sentència condemna al RACC Serveis Mèdics S.A. a readmetre de manera immediata al treballador, amb l’abonament dels salaris deixats de percebre des de la data del seu acomiadament fins a la data en que s’emet la sentència, i condemna també a l’empresa a haver d’abonar al treballador una indemnització en concepte de danys i perjudicis per valor de 4.000 euros.

El treballador ha comunicat ja de manera fefaent al RACC la seva disposició per a ingressar de nou a l’empresa de manera immediata, i està a l’espera que se el RACC li faciliti el seu nou calendari laboral per a incorporar-se, fet que es preveu succeeixi en breu.


cornella

Sindicat d'oficis varis de Cornellà i Comarca. C/ Florida, 40 Cornellà de Llobregat (Bcn), prop de les estaciones de metro L5 de Gavarra i Cornellà Centre. Rodalies Renfe de Cornellà i Trambaix.

1 comentari

hector · 12/05/2016 a les 20:14

O lluitem pels nostres drets o ens mengen, si no es que ho estan començant a fer ja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


CAPTCHA Image
Reload Image
MastodonFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramPrintComparteix