Abans de res hem de tenir clar que l’acomiadament a Espanya és lliure, encara que no gratuït. Malgrat que formalment ha de tenir un motiu legal, l’incompliment d’aquest comporta pagar una indemnització molt barata: 33 dies per any treballat (acomiadament improcedent). Sempre li sortirà rentable a una empresa fer fora a algú que li molesti.

Com evitar que m’acomiadin?

Ara bé, hi ha una sèrie de situacions on la normativa laboral diu a l’empresari que no serveix amb la indemnització, sinó que ha reincorporar al persona treballadora: Acomiadament nul.

L’exemple més conegut és el de dones embarassades, si t’acomiaden estant embarassada (encara que l’empresa no ho sàpiga), ho han de justificar molt bé perquè no sigui declarat nul.

Si has demandat l’empresa, l’acomiadament és nul.

Però hi ha més situacions de protecció: Si has demandat l’empresa (garantia d’indemnitat) tens protecció. La normativa laboral diu que és nul l’acomiadament que vulneri drets fundamentals i la llibertat sindical és un dret bàsic.

La creació d’una secció sindical forma part del nucli essencial del dret a la llibertat sindical que protegeix l’article 28 de la Constitució. Per tant, si ens acomiaden per crear una secció sindical, aquest sempre serà nul.

El problema és que l’empresari mai posarà en la carta d’acomiadament que el motiu és que has creat un sindicat a la seva empresa. S’inventarà quelcom amb la confiança que pagant 33 dies per any es lliura de tu (reducció de rendiment normalment).

Llavors, com ho puc fer?

Abans de res, contactar amb el sindicat: t’assessorarem gratuïtament el teu cas concret amb un advocat i sindicalistes (de veritat, no alliberats) amb anys de lluita a l’esquena.

  1. Ser subtil: si corre la veu abans de temps i el cap s’entera, t’acomiadaran abans no facis res.
  2. Trobar un company o companya de confiança i reunir-te. Ho pots fer al local del sindicat, si no en trobes cap ho pots fer sol. T’hi acompanyarem l’advocat i el Secretari d’Acció Sindical.
  3. Elaborar i signar l’acta de constitució de la Secció, amb Nom, cognoms i DNI. Acompanyant-la d’un escrit amb les reclamacions a l’empresa (aquí un exemple de taula de reivindicacions).
  4. Comunicar-ho a l’empresa mitjançant un burofax adjuntant aquests dos documents. El burofax acredita contingut en seu judicial, i les coses s’han de fer bé.
  5. Quan rebem a casa el justificant de recepció (l’hem de guardar molt bé pel judici) ja podem deixar de ser sigilosos: Toca fer-nos notar i que tothom s’enteri (empresa inclosa) que hem creat un sindicat.

Secció creada. I ara què?

L’experiència ens dius que el teu cap ho ignorarà i no dirà res. Però el cert és que es sentirà frustrat: has guanyat la primera partida i has trencat els seus esquemes.

Si et ve a donar una xarrada sobre “aquí les coses no les fem així”, la pots gravar amb el mòbil (és legal sempre que formem part de la conversa).

La Secció un cop constituïda no ha de ser acceptada per ningú.

I si no reconeixen la Secció Sindical perquè no he guanyat les eleccions sindicals? Fals, estan confonent conceptes expressament. La Secció un cop constituïda no ha de ser acceptada per ningú, i ens proporciona protecció legal davant de l’acomiadament i d’altres represàlies.

Vull crear una Secció Sindical!

Si estàs fart de l’empresa, del cap, i/o del comitè d’empresa. Si t’exploten, et paguen per sota de conveni o de l’SMI, si treballes més hores de les legals, si no estàs contractat…

Contacta amb CNT Cornellà i comarca, i comença a lluitar, que ja és hora.

Article adaptat del fil de l’advocat laboralista Luis F. Pallarés (de Legales Sin Fronteras) i del seu article a Litigio Crítico (https://litigiocritico.blogspot.com/2019/01/como-iniciar-un-sindicato-en-la-empresa.html)

MastodonFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramPrintComparteix