Natural de Cascante i nascut en 1931, Lucio era massa jove per a participar en les lluites sostingudes per la Confederació durant la República. Els seus van ser els temps de la postguerra, especialment infausta en unes terres tan delmades per la repressió franquista com les de la Ribera navarresa.

Desertor de l’Exèrcit, Lucio va travessar els Pirineus per a convertir-se en un immigrant sense papers a França. Allà va coincidir en una obra amb uns catalans que també havien hagut de travessar la frontera per a no jugar-se la pell. Eren de la CNT. Va ser arran de la seva amistat que va iniciar un procés d’autoaprenentatge que li portaria no sols a conèixer els ideals àcrates, sinó a tractar-se amb diferents personalitats pertanyents al Moviment Llibertari o pròximes a ell: Quico Sabaté, Luciano Cerrada, Octavio Alberola, Albert Camus, André Breton, Georges Brassens, etc.

Va ser precisament el seu contacte amb l’oposició armada del maquis el que li va apropar a la il·legalitat: xarxes d’evasió, falsificacions de documents, atracaments solidaris, incursions a l’Espanya de la dictadura.
Lucio va demostrar ser un autèntic home d’acció que no va dubtar a col·laborar amb quantes iniciatives es duien a terme per a lluitar contra la dictadura.

És aquí on neix la seva fama, rivetada en alguns per la llegenda. Però més que parlar de nou del seu cop contra el CityBank, que va provocar a aquesta entitat unes pèrdues d’uns 20 milions, caldria destacar el seu esperit rebel, obert i solidari, que li va portar a empatitzar amb tantes i tantes causes, des dels Black Panthers i els Tupamaros a l’Albert Boadella perseguit per una obra de teatre, passant pels exiliats bascos.

En qualsevol cas, Lucio, que considerava a la CNT com la seva autèntica escola, sempre es va mantenir fidel a l’anarquisme, transmetent-nos, en aquesta última faceta seva, tan mediàtica, la importància de conjugar el verb fer.

Com tota aquella persona que ha lluitat, ara li toca descansar. El portarem sempre en els nostres cors.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal

Categories: General

Premsa

Secretaria de Premsa del Sindicat d'oficis varis de Cornellà i Comarca. C/ Florida, 40 Cornellà de Llobregat (Bcn), prop de les estaciones de metro L5 de Gavarra i Cornellà Centre. Rodalies Renfe de Cornellà i Trambaix.

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


CAPTCHA Image
Reload Image
MastodonFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramPrintComparteix